Tweedegraads docent Upwijs

Actueel.

Tweedegraads docent Upwijs

2e graads docent: opleiding, functie en salaris

Ben je benieuwd naar wat een tweede graads bevoegdheid voor jou kan betekenen? In dit artikel lees je alles over dit vakgebied, de benodigde opleiding, de carrièremogelijkheden en het salaris als tweedegraads docent in het voortgezet onderwijs.

Allereerst: wat is een tweedegraads docent?

Een tweedegraads docent is een leraar die bevoegd is om les te geven op het vmbo en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven in specifieke vakgebieden, zoals Nederlands of economie. Om deze bevoegdheid te verkrijgen, moet je een diploma hebben van een lerarenopleiding. 

Als tweedegraads docent mag je binnen de volgende onderwijsvormen lesgeven:

  • in de onderbouw van havo/ vwo (klas 1, 2, 3);
  • aan het vmbo;
  • aan het mbo en volwasseneneducatie;
  • het voorgezet speciaal onderwijs;
  • het vavo;
  • in het primair onderwijs.

In het Nederlands onderwijs zijn er drie soorten onderwijsbevoegdheden: een bevoegdheid voor het primair onderwijs en twee voor het voortgezet onderwijs, namelijk eerstegraads en tweedegraads. Het belangrijkste verschil tussen een eerstegraads en tweedegraads bevoegdheid in het voortgezet onderwijs is dat een docent met een eerstegraads bevoegdheid ook les mag geven in de bovenbouw van de havo en het vwo.

Ongegradeerde bevoegdheid

Naast een eerste- en tweedegraads bevoegdheid, kun je ook beschikken over een ongegradeerde bevoegdheid. Deze bevoegdheid krijg je als je een lerarenopleiding voor kunstvakken of lichamelijke opvoeding afrondt. Met deze lesbevoegdheid mag je voor het desbetreffende vak in alle bovenstaande onderwijsvormen lesgeven.

Hoe word je tweedegraads docent?  

Om les te geven als tweedegraads docent in het voortgezet onderwijs is een onderwijsbevoegdheid nodig voor een bepaald vak. Indien je niet beschikt over zo’n onderwijsbevoegdheid, dan mag je in bepaalde gevallen ook lesgeven. Bijvoorbeeld als gastdocent of zij-instromer. Of je geeft les onder verantwoordelijkheid van een andere docent. Je dient in ieder geval een hbo- of universitaire opleiding te volgen op het gebied van pedagogische vaardigheden en vakinhoudelijke kennis. Hier volgen de verschillende opleidingsmogelijkheden tot tweedegraads docent:

Hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs

Deze opleidingen combineren vakinhoudelijke cursussen met pedagogische trainingen. Er zijn speciale hbo-lerarenopleidingen voor diverse vakken, zoals wiskunde, Engels en geschiedenis. Om deze opleiding te mogen doen, heb je een diploma van havo of vwo nodig, of van mbo niveau 4. Heb je deze diploma’s niet en ben je ouder dan 21 jaar? Dan is een toelatingsonderzoek vereist.

Kopopleiding voor HBO-bachelor 

Heb je al een hbo-bachelor gedaan? Dan kun je voor een aantal vakken de kopopleiding doen. Dit is een speciaal traject waarin je in één jaar klaar bent gestoomd als tweedegraads docent. Via deze link kun je zien welke hbo-opleidingen verwant zijn aan de kopopleidingen. De duur van de opleiding bedraagt doorgaans ongeveer één jaar.

Educatieve minor

Deze opleiding is ideaal voor studenten met een wo-bachelor die inhoudelijk aansluit bij een schoolvak. Na het afronden van de minor of module ontvang je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Dit geeft je de mogelijkheid om les te geven in het gehele vmbo en de onderbouw van havo/vwo. Bij het afronden van de educatieve minor ben je bevoegd zodra je je wo-bachelor hebt voltooid. Een educatieve minor of module is een halfjaaropleiding van 30 studiepunten (ECTS). Je kunt deze minor volgen tijdens je wo-bachelor, of als aparte module na het afronden van je bachelor. Via deze link vind je de wo-bachelorstudies waarbij het mogelijk is een educatieve minor/module te volgen.

Zij-instroomtraject

Heb je al een relevante universitaire of hbo-opleiding afgerond? Dan is een zij-instroomtraject wellicht een optie. In dit verkorte traject leer je de benodigde pedagogische vaardigheden om les te geven in jouw vakgebied. Bij Upwijsondersteunen wij zij-instromers bij het behalen van hun lesbevoegdheid.Neem contact met ons op voor meer informatie.

EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties)

Voor degenen met relevante werkervaring en/of eerdere opleidingen kan de EVC-procedure een goede oplossing zijn. Hierbij worden eerder opgedane kennis en vaardigheden erkend, waardoor je sneller een bevoegdheid kunt behalen. Dit traject kan toekomstige zij-instromers in het onderwijs helpen om vrijstellingen te verkrijgen tijdens hun opleiding.

Het salaris van een tweedegraads docent

Het bruto maandsalaris van een tweedegraads docent varieert tussen de €3.301 en €6.665, exclusief vakantiegeld en andere extra toeslagen.

Het salaris van een tweedegraads docent is niet vast; het takenpakket bepaalt de salarisschaal waarin de docent valt. Meestal valt dit in schaal LB of LC, maar soms ook in schaal LD. De plaatsing binnen een salaristrede hangt af van je achtergrond en ervaring. Het idee is dat bij goed functioneren het maandsalaris elk jaar met een trede stijgt, totdat trede 12 is bereikt.

Carrièreperspectief voor een tweedegraads docent

Het carrièreperspectief voor een tweedegraads docent is momenteel zeer positief, mede door het aanzienlijke lerarentekort. Dit tekort is het grootst in vakken zoals Nederlands, wiskunde, beroepsgerichte vakken in het vmbo, Engels, techniek (avo) en informatica. Regionaal gezien zijn de tekorten het meest nijpend in grote steden waar de leerlingpopulatie complexer is en de druk op het onderwijssysteem groter. Dit betekent dat er veel vraag is naar tweedegraads docenten, wat kan resulteren in betere arbeidsvoorwaarden, meer baankansen en hogere werkzekerheid. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een significante bijdrage te leveren aan het onderwijs, vooral in vakken en regio's waar de nood het hoogst is.

Een springplank naar verdere ontwikkeling

Als tweedegraads docent heb je een directe en betekenisvolle impact op jonge leerlingen die staan aan de vooravond van hun schoolloopbaan. Door hen te inspireren, te motiveren en waardevolle kennis en vaardigheden bij te brengen, vorm je mee aan hun toekomst.

Een tweedegraads lesbevoegdheid is meer dan een startpunt: het is een krachtige springplank naar verdere professionele ontwikkeling. Je kunt doorgroeien naar senior docent, naar een managementfunctie (teamleider, conrector, rector), je specialiseren in een specifiek vakgebied of je didactische vaardigheden inzetten in andere sectoren, zoals de bedrijfswereld of de publieke sector.

Upwijs helpt jou graag bij het vinden van jouw droombaan 

Bij Upwijs staan we klaar om je te helpen bij het vinden van een baan die past bij jouw talenten en ambities. We bieden mogelijkheden in verschillende onderwijsomgevingen. Of je nu net begint met je carrière als docent of al jarenlange ervaring hebt, wij zorgen voor een salaris dat aansluit bij jouw kennis en ervaring.

Neem contact op

© Upwijs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

We houden je actief op de hoogte over vele onderwijszaken.

Upwijs home Match
Altijd een oplossing
Altijd een
perfecte match.

Het laatste nieuws.

NT2 docent

16-07-2024

NT2-docent: opleiding, functie en salaris

Ben je op zoek naar betekenisvol werk? Als NT2-docent help je anderstalige leerlingen om de Nederlandse taal te leren en zich te integreren in de samenleving. In deze blog vertellen we je alles over de werkzaamheden, opleiding en het salaris.

Cao akkoord MBO

16-07-2024

Nieuwe cao voor het mbo

Er is een onderhandelingsresultaat voor de cao mbo bereikt! De nieuwe cao is een kortlopende cao (een tussen cao) waar alleen afspraken over het loon zijn gemaakt. De cao heeft een looptijd van zeven maanden. De doelstelling is om later in het jaar uitgebreidere onderhandelingen te voeren.

Upwijs Recruitment B.V.
Samen aan de slag in het onderwijs.

In samenwerking met Always Action B.V. zijn wij aangesloten bij cq. gecertificeerd door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Vul onderstaand formulier in en blijf op de hoogte over vele onderwijszaken.

Contact

Lorentzlaan 3
3401 MX IJsselstein
KvK nummer: 86851047
BTW-nummer: NL864114813B01

+3130 880 4442
info@upwijs.nl