Ben je benieuwd naar wat een tweede graads bevoegdheid voor jou kan betekenen? In dit artikel lees je alles over dit vakgebied, de benodigde opleiding, de carrièremogelijkheden en het salaris als tweedegraads docent in het voortgezet onderwijs.
Een tweedegraads docent is een leraar die bevoegd is om les te geven op het vmbo en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven in specifieke vakgebieden, zoals Nederlands of economie. Om deze bevoegdheid te verkrijgen, moet je een diploma hebben van een lerarenopleiding.
Als tweedegraads docent mag je binnen de volgende onderwijsvormen lesgeven:
In het Nederlands onderwijs zijn er drie soorten onderwijsbevoegdheden: een bevoegdheid voor het primair onderwijs en twee voor het voortgezet onderwijs, namelijk eerstegraads en tweedegraads. Het belangrijkste verschil tussen een eerstegraads en tweedegraads bevoegdheid in het voortgezet onderwijs is dat een docent met een eerstegraads bevoegdheid ook les mag geven in de bovenbouw van de havo en het vwo.
Naast een eerste- en tweedegraads bevoegdheid, kun je ook beschikken over een ongegradeerde bevoegdheid. Deze bevoegdheid krijg je als je een lerarenopleiding voor kunstvakken of lichamelijke opvoeding afrondt. Met deze lesbevoegdheid mag je voor het desbetreffende vak in alle bovenstaande onderwijsvormen lesgeven.
Als je een tweedegraads docent wilt worden, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar, waaronder de hbo-lerarenopleiding en de kopopleiding voor HBO-bachelors. Indien je niet beschikt over zo’n onderwijsbevoegdheid, dan mag je in bepaalde gevallen ook lesgeven Bijvoorbeeld als gastdocent of zij-instromer. Of je geeft les onder verantwoordelijkheid van een andere docent. Hier volgen de verschillende opleidingsmogelijkheden tot tweedegraads docent:
Deze opleidingen combineren vakinhoudelijke cursussen met pedagogische trainingen. Er zijn speciale hbo-lerarenopleidingen voor diverse vakken, zoals wiskunde, Engels en geschiedenis. Om deze opleiding te mogen doen, heb je een diploma van havo of vwo nodig, of van mbo niveau 4. Heb je deze diploma’s niet en ben je ouder dan 21 jaar? Dan is een toelatingsonderzoek vereist.
Heb je al een hbo-bachelor gedaan? Dan kun je voor een aantal vakken de kopopleiding doen. Dit is een speciaal traject waarin je in één jaar klaar bent gestoomd als tweedegraads docent. De duur van de opleiding bedraagt doorgaans ongeveer één jaar. Via deze link kun je zien welke hbo-opleidingen verwant zijn aan de kopopleidingen.
Deze opleiding is ideaal voor studenten met een wo-bachelor die inhoudelijk aansluit bij een schoolvak. Na het afronden van de minor of module ontvang je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Dit geeft je de mogelijkheid om les te geven in het gehele vmbo en de onderbouw van havo/vwo. Bij het afronden van de educatieve minor ben je bevoegd zodra je je wo-bachelor hebt voltooid. Een educatieve minor of module is een halfjaaropleiding van 30 studiepunten (ECTS). Je kunt deze minor volgen tijdens je wo-bachelor, of als aparte module na het afronden van je bachelor. Via deze link vind je de wo-bachelorstudies waarbij het mogelijk is een educatieve minor/module te volgen.
Heb je al een relevante universitaire of hbo-opleiding afgerond? Dan is een zij-instroomtraject wellicht een optie. In dit verkorte traject leer je de benodigde pedagogische vaardigheden om les te geven in jouw vakgebied. Bij Upwijs ondersteunen wij zij-instromers bij het behalen van hun lesbevoegdheid. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Voor degenen met relevante werkervaring en/of eerdere opleidingen kan de EVC-procedure een goede oplossing zijn. Hierbij worden eerder opgedane kennis en vaardigheden erkend, waardoor je sneller een bevoegdheid kunt behalen. Dit traject kan toekomstige zij-instromers in het onderwijs helpen om vrijstellingen te verkrijgen tijdens hun opleiding.
Het bruto maandsalaris van een tweedegraads docent varieert tussen de €3.301 en €6.665, exclusief vakantiegeld en andere extra toeslagen. Een tweedegraads docent valt vaak in schaal LB of LC, maar schaal LD komt ook voor.
Het salaris van een tweedegraads docent staat niet vast want het takenpakket bepaalt de schaal waarin de docent valt. Bij elke salarisschaal en trede hoort een salarisbedrag. De trede binnen de schaal hangt af van je achtergrond en werkervaring. Het idee is dat bij goed functioneren het maandsalaris elk jaar met een trede stijgt, totdat trede 12 is bereikt.
Het carrièreperspectief voor een tweedegraads docent is momenteel zeer positief, mede door het aanzienlijke lerarentekort. Dit tekort heeft geleid tot verbeterde arbeidsvoorwaarden voor docenten in het voortgezet onderwijs.
Ben je een tweedegraads docent of nog in opleiding met een specialisatie in een van de tekortvakken? Dan is de kans groot dat je snel een baan hebt! Het tekort is het grootst in de volgende vakken:
Regionaal gezien zijn de tekorten het meest nijpend in grote steden waar de leerlingpopulatie complexer is en de druk op het onderwijssysteem groter. Dit betekent dat er veel vraag is naar tweedegraads docenten, wat kan resulteren in betere arbeidsvoorwaarden, meer baankansen en hogere werkzekerheid. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een significante bijdrage te leveren aan het onderwijs, vooral in vakken en regio's waar de nood het hoogst is.
Bij Upwijs staan we klaar om je te helpen bij het vinden van een baan die past bij jouw talenten en ambities. We bieden mogelijkheden in verschillende onderwijsomgevingen. Of je nu net begint met je carrière als docent of al jarenlange ervaring hebt, wij zorgen voor een salaris dat aansluit bij jouw kennis en ervaring.
We houden je actief op de hoogte over vele onderwijszaken.
In samenwerking met Always Action B.V. zijn wij aangesloten bij cq. gecertificeerd door:
Lorentzlaan 3
3401 MX IJsselstein
KvK nummer: 86851047
BTW-nummer: NL864114813B01